עבודת הווידיאו צולמה ברובה בגואטמלה, ארץ בעלת היסטוריה רווית אלימות. תקופת הכיבוש הספרדי, שהחלה במאה ה־16 ונמשכה כ־300 שנה, הייתה רצופת מעשי טבח אכזריים, ובמאה ה־20 גרמה מלחמת אזרחים ארוכה וברוטאלית (1960-1996) למותם של יותר מ־200,000 אנשים, רובם אינדיאנים בני עם המאיה.
הקרן לאנתרופולוגיה פורנזית בגואטמלה (FAFG) בודקת שרידי עצמות של קרבנות מלחמת האזרחים, כדי לברר את זהותם ואת נסיבות הירצחם. בנובמבר 2011 הגיעה לגואטמלה קבוצה של מומחי 'ארכיטקטורה פורנזית'* והצטרפה לקבוצת הארכיאולוגים והאנתרופולוגים המקומיים של הקרן במסע המחקרי שערכו.
כפי שנוכחו לגלות המומחים לארכיטקטורה פורנזית, מחקר הגיאולוגיה של אדמת גואטמלה כיום קשור בקשר הדוק למחקר הארכיאולוגי של רצח עם. במהלך המחקר נחשפות עדויות חומריות למעשי הטרור המודרניים שבוצעו על ידי רשויות המדינה לצד שרידים ארכיאולוגיים מן העבר הקדום, הכוללים בין השאר חרסים מהתקופה הפרה־היספנית.
ממצאי קרן FAFG מצביעים על כך שמספר הגופות הגדול ביותר שנחשפו עד כה שייך לקרבנות שנורו למוות בשנים 1981-1983. בתקופה זו הגיע כנראה הדיכוי האכזרי של האוכלוסייה האזרחית בידי השלטונות לשיאו. קרבנות שגופותיהם לא נמצאו הוגדרו כ"מתים כמעט בוודאות אך חיים מבחינה חוקית" – הגדרה שאפשרה לתובעים ולחוקרים לשמר הליכים משפטיים. עצמותיו של אדם נושאות את חותם חייו השלמים ומספקות למומחים כמות עצומה של מידע. מכאן נובעת גם חשיבותן של טכניקות המחקר הפורנזי המשמיעות לעולם כולו את קולן של הגולגולות והעצמות, המהוות עדות לזוועות שמהן סבלו הקרבנות. יוצרי עבודת הווידיאו מצטטים מדבריו של ד"ר קלייד סנואו (Snow), מי שטבע את המונח "אוסטאוביוגרפיה", ביוגרפיה של עצמות.
בחדרי הפלאות המסורתיים שימשו גולגולות אדם כתזכורת למוות האורב לכל בן תמותה. גולגולות אלו איבדו למעשה את צביונן האישי, ערכן היה טמון ביכולתן לייצג אמת כללית ואבסולוטית – את וודאותו של המוות.
לעומתן, הטכניקות הפורנזיות המודרניות משיבות לגולגולות ולעצמות שנמצאו בגואטמלה את זהותן האישית, ומאפשרות להן לספר לעולם את סיפוריהן המזעזעים ולהעיד על הפשעים הנוראיים שגרמו למות הקרבנות, ולעתים אף מעל דוכן העדים בבתי משפט.
* 'ארכיטקטורה פורנזית' היא פרויקט של המועצה האירופית למחקר לשנים 2014-2011. פרויקט זה מתארח במרכז לחקר הארכיטקטורה, המחלקה לתרבויות חזותיות, באוניברסיטת גולדסמית' בלונדון.
פחות קריאה...