מגדירים מדעיים, שאוירו לעתים קרובות על ידי אמנים מוכשרים, כללו דימויים יפהפיים והיוו מוצגים אסתטיים מרשימים בפני עצמם. המגדירים זכו להערכה לא רק ככלים מדעיים שימושיים, אלא כמוצגי אספנות בעלי ערך.
בהקשר המקומי והעכשווי, האמן אליעזר זוננשיין הבחין כי גם המגדירים שיצאו לאור בישראל בתקופה שלפני מלחמת יום כיפור (1973) אופיינו בשיתוף פעולה בין אמנים ובין מדענים מקומיים. אותם הספרים הציגו בגאווה את עולם החי והצומח הגדל בשטחה של המדינה הצעירה והחדשה.
עם התפתחות הטכנולוגיה של הצילום והנגישות הרבה לתחום שבאה בעקבותיה, החלו בוטניקאים ואנטומולוגים לצלם בעצמם את הצמחים ואת החרקים שחקרו, ומאז ייחודם ויופיים של הדימויים המופיעים במגדירים מדעיים פחתו במידה רבה.
בפרויקט זה מציג זוננשיין בפעם הראשונה מספר רב של דימויים מאגד צמחים וחרקים מקומיים (במיוחד כאלו האופייניים לאזור מגוריו – צפון הארץ), שהוא מתכוון להוציא לאור. זוננשיין יוצר את האגד במטרה לעורר מחדש את הזיקה לטבע אצל ילדים ומבוגרים באמצעות הדימויים היפהפיים והמפורטים שהוא סורק ברזולוציה גבוהה ביותר (HD).
גרסתו העכשווית של זוננשיין למגדיר הצמחים והחרקים מחייה את מסורת שיתוף הפעולה בין המדע ובין האמנות, ומפיחה רוח חדשה באחד המוצגים שהיו המוערכים ביותר בחדרי הפלאות המסורתיים – מגדירי צמחים המאוירים בדימויים אסתטיים מוקפדים ומדוקדקים.
פחות קריאה...