גבולות קיימים בכל דבר ועניין. בתחום הלשון למשל, המונח "אנחנו" מרחיב גבולות, ולעומתו מילת החיבור "ו" מייצרת בידול, היא מסמנת את ההבחנה בינך לביני ובכך מאפשרת את הבנתם של המושגים "אתה" ו"אני". כך עשוי השימוש בשפה להניב הבנה הדדית שתתרום לבניית מוסכמות, לטשטוש הגבולות וליצירת גבולות חדשים.
גבולות מאפשרים לנו לקבוע, באופן זמני, את ממדיו ואת מושגיו של נושא כלשהו: פנים-חוץ, אני-אתה, כאן-שם, מזרח-מערב, עבר-הווה, אמתי-מדומה. בכל מקום שבו קיימים גבולות, קיימת גם חציית גבולות, אולם מסיג הגבול אינו נותר מחוץ לגבולות כלשהם, גם לאחר חצייתו. וכפי שקושר פוקו בין מושגים מתוך הגדרתם, כאן בין כוח והתנגדות: "Where there is power, there is resistance and yet this resistance is never in a position of exteriority in relation to power" (Power/Knowledge, 1980), כך ניתן לראות את חציית הגבולות כמתרחשת תמיד מתוך הגדרת הגבול הנחצה. על הגבול להיחצות כדי להמשיך ולהתקיים בהגדרתו כגבול. תזוזתם של גבולות, התלויה בתמורות סובייקטיביות ואובייקטיביות המתרחשות כל העת ביחסים ובמציאויות, משפיעה הן על התודעה והן על המציאות עצמה.
התערוכה "גבולות בתנועה – שיח חוצה תרבויות" עוסקת בגבולות מסוגים שונים, הנראים אמנם קבועים, אך למעשה משתנים כל העת. התערוכה מציגה עבודות של 16 אמנים מטייוואן מן השנים 2012-1980 ושל שלושה אמנים עכשוויים מישראל, המנהלים ביניהם שיח משותף. האמנים המשתתפים בתערוכה בוחנים את הגבולות שבחיי היום־יום שלנו, כמו גם את הגבולות הקשורים לסוגיות חברתיות, פוליטיות וכלכליות הרלוונטיות לחיים בטייוואן, בישראל ובמזרח התיכון בימים אלה. הם עוסקים בנושאים הסבוכים של זהות אישית, גבולות טריטוריאליים, חברה, כלכלה והגירה בתקופה זו של גלובליזציה ושל טכנולוגיה מתקדמת.
אוצרות התערוכה: פאנג ווי צ'אנג, מנהלת הביאנלה והפרויקטים הבין־לאומיים של מוזיאון טייפה לאמנויות, ודליה לוין, מנהלת מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית.
האמנים המשתתפים: צ'אנג ג'יאן- ג'י, צ'ן ג'י- רן, צ'ן ג'ינג-יאו, הואו ג'ון-מינג, סיה יינג-צ'ון, הואָנג ג'י-יאנג, הואָנג האי-סין, בנג הונג-ג'י, סויואו-סיין, דזאי ג'יה-וויי, דזוי גואָנג-יואו, דו ביי-שה, ג'ו ג'ון-טנג, וואנג יה-הוי, וו ג'י-דזונג, יאו רוי-ג'ונג, נירה פרג, מיקי קרצמן ומיכל שמיר
התערוכה נערכת בשיתופם של מוזיאון טייפה לאמנויות ומוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, בתמיכתם ובאדיבותם של המשרד לענייני החוץ של טייוואן, מחלקת התרבות של ממשלת העיר טייפה, ומשרד החוץ של ישראל ובסיוע הנציגות הכלכלית־תרבותית שח טייוואן בישראל
פחות קריאה...