הביוגרפיה והתיאוריות של לוקסמבורג יחד עם התיעוש של שלוש הערים הללו במהלך המאה העשרים הובילו את רקס ליצירת נרטיב פסיפסי שמצליח להיות בו בזמן מדומיין וממשי. ז'אנרים מוכרים של סרטי טבע, מעשייה בלשית, דיאלוג פילוסופי ושיטוט עירוני משמשים בערבוביה ליצירת מציאות מדומיינת ועיגונה בהיסטוריה כלכלית, פוליטית, חברתית ועירונית קונקרטית, כאשר בתוך כך נבחנים היחסים המורכבים בין המטרופולינים ובין טבע וגוף האדם לבין הון ומערכות כלכליות.
נקודת המוצא של עבודה זו היא התעלומה סביב זהותה של הגופה הנמצאת בקברה של רוזה לוקסמבורג, המשמשת כמטאפורה רחבה יותר לעיסוק בנוכחותו ובהעדרו של הגוף, ובאופן שבו הוא מקבל משמעות במסגרת יחסים כלכליים. מוטיב זה חוזר לכל אורך העבודה – למשל ביומניה הבוטניים של לוקסמבורג והבנתה שרק הגוף האורגני יכול לחרוג מהמסגרת של הון וחשיבה כלכלית, או בהעדרם של אלפי העובדים שפעם מלאו את המפעלים התעשייתיים ששכנו בשולי הערים עד שננטשו ונבלעו במרכזים האורבניים.
לבלוב, 2013, וידיאו, 2:30 דקות
במהלך ביקורם של רקס מדיה קולקטיב בים המלח, היו אלה בּומים על-קוליים של להק מטוסים שחג מעליהם שהניעו תהליך יצירתי סביב משמעות המלח בהקשרים תרבותיים והיסטוריים וכמטאפורה פילוסופית ומטאפיסית. המושג המרכזי בחקירה זו הוא המשקע (סדימנט) במשמעותו המטאפורית כריבוד תרבותי ולשוני. כך למשל המלח מופיע בביטויים לשוניים כגון "מלח הארץ" ו"ברית המלח" המקראית, או Namak Haram (פורעי המלח) בהינדי, המתאר אדם לא אמין. למלח הייתה גם משמעות מרכזית כמינרל יקר ערך ברשתות כלכליות וגיאוגרפיות עד לעידן המודרני ולפיכך גם המשמעות הסימבולית כמו למשל בצעדת המלח של גנדהי( אקט של מרי אזרחי בתגובה למס המלח שהטיל השלטון הבריטי והאיסור להפקה עצמית של מלח. המסע בו השתתפו אלפי אנשים נמשך כחודש ימים ונגמר בחוף הים של גוג'ראט שם הפיק גנדהי מלח).
לעיסוק במלח משמעויות סימבוליות החוצות גבולות ותרבויות אך גם משתנות בצורה קיצונית ממקום למקום – ובשל כך הוא משמש את רקס לחקירה של היחסים שבין לוקליות לגלובליות.
הבומים העל קוליים הזכירו לאמנים שקול עובר מהר יותר במים מלוחים מכיוון שמודול הנפח -השתנות נפח החומר כתוצאה מלחץ אחיד – של מים מלוחים גבוה יותר משל מים מתוקים, וזה מפעיל לחץ עצום על גבישי המלח. המטוסים שאמורים לשמור על הים ועל המלח עלולים בעצם להזיק להם, והיפוך התפקידים האירוני הזה הוא שעומד במרכז יצירתם ומתחבר לעיסוקם המתמשך במתח שבין האדם והטבע.
העבודות מוצגות באדיבות האמנים
פחות קריאה...