פרס קשת לאמנות עכשווית מוענק מ-2016 אחת לשנתיים, במשך עשר שנים, לאמנית או אמן ישראלי.ת. הוא מוקדש לתמיכה במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית באמצעות העלאת תערוכת יחיד של האמנ.ית הזוכה. את התערוכות הנבחרות אוצרים אוצרים בינלאומיים ידועים, מתוך כוונה לאפשר דיאלוג משמעותי שיוביל ליצירת גשרים תרבותיים וקשרים מקצועיים חדשים, שבכוחם לעודד את היצירה הישראלית, לקדמה ולתמוך בה. פרס קשת לאמנות עכשווית הוא הפרס הראשון שנוסד מטעם מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, ואנו מוקירים תודה לקרן בר־גיל ולרן אבידן על תרומתם הנדיבה.
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית גאה להכריז כי האמן חביב קפצון הוא זוכה "פרס קשת לאמנות עכשווית" מיסודה של משפחת בר-גיל אבידן. חברי וחברות ועדת השיפוט לפרס קשת 2021: קרן בר-גיל, לאה מאואס, אודי אדלמן וד"ר חוסני שחדה, יו"ר הועדה ד"ר איה לוריא.
מנימוקי הבחירה: קפצון הציע תפיסה בינתחומית מגובשת הכורכת חזון אוטופי עתידני עם ראייה תרבותית ומפוכחת של ההווה. הפרויקט עושה שימוש מיומן במילון חזותי מקורי הלוקח מהפופולארי ומהקלאסי תוך זיקוקה של שפה פואטית רווית הומור, המציבה במרכזה שאלות קיומיות. התערוכה המוצעת מתבססת על מחזה בדיוני שנכתב על ידי האמן, המצטיין בחיבור שבין הרגשי למקברי ובין הפילוסופי ליומיומי. התערוכה תכלול עבודות וידאו, סאונד, אובייקטים מטופלים ורישומים. תערוכת היחיד של האמן הזוכה חביב קפצון מתוכננת להיפתח במהלך שנת 2024 במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית.
חביב קפצון (נ.1983), בוגר תואר שני באמנות של בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב, ותואר ראשון באמנות משנקר, הנדסה עיצוב ואמנות. הציג תערוכות יחיד במוזיאון תל אביב לאמנות, בגלריה קו 16, סדנאות האמנים תל אביב וגלריה אלפרד, ותערוכות קבוצתיות במרכז לאמנות דיגיטלית חולון, מרכז לאמנות עכשווית תל אביב, מוזיאון תל אביב (פרויקט וירטואלי), מוזיאון אשדוד, ביתן הלנה רובינשטיין ועוד. קפצון זכה במלגות קרן רבינוביץ' לתמיכה בתערוכות, בפרס ראשון בתחרות לוידאו ארט וקולנוע ניסיוני ע"ש ליה ון ליר בפסטיבל הקולנוע ירושלים, פרס אמן צעיר של משרד התרבות ובפרס אמן צעיר ע"ש מרגרט וסילבן אדמס. כמו כן הוא מייסד וחבר בקולקטיב האמנים 'אנטי מחיקון'.
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית שמח להכריז על האמנית יעל פרנק כזוכת 'פרס קשת לאמנות עכשווית מיסודה של משפחת בר-גיל אבידן' לשנת 2019.
חברי הוועדה המקצועית שבחרה את המועמדים הסופיים לפרס: ד"ר איה לוריא – יו"ר, מנהלת ואוצרת ראשית של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית; האוצרת עדנה מושנזון; האוצרת סאלי הפטל; האוצרת רולא חורי; האמן דוד עדיקא; קרן בר-גיל יוזמת ותורמת הפרס; ורד גדיש מפיקת הפרס.
את תערוכתה של זוכת הפרס יעל פרנק יאצור מר פול הובסון (Paul Hobson), מנהל מוזיאון Modern Art Oxford מאוקספורד, אנגליה. הובסון בעל ניסיון של למעלה 20 שנה בתחום האמנות בתפקידי ניהול בכירים ב- Contemporary Art Society , The Showroom, Serpentine Gallery וב– Royal Academy of Arts בלונדון. הוא מכהן כמנהל MODERN ART OXFORD מאז 2013. המוזיאון מציג מזה למעלה מ 50 שנה אמנות עכשווית. נוסד ב 1965 וב 2002 שינה את שמו לשמו הנוכחי אשר תואם את הגישה הדינמית של המוסד בהצגת תערוכות מתחלפות ללא אוסף קבוע, רבות מהן פורצות דרך. מוזיאון אוקספורד כיום נחשב לאחד מהמוסדות הבולטים לאמנות עכשווית בבריטניה, ובתקופת כהונתו הוצגו בו בין השאר, תערוכות יחיד של ברברה קרוגר, ג'רמי דלר וקיקי סמית'.
מר הובסון ערך סבב של ביקורי סטודיו מעמיקים ונפגשה עם המועמדים, ולבסוף בחר באמנית פרנק ובפרויקט שהציעה. מנימוקי הבחירה:" הצעתה של יעל פרנק מגובשת, מקורית ומעמיקה. היא יוצרת דיאלוג עם אדריכלות המוזיאון הייחודית, מציעה גישה חדשה ליחסי אובייקט-שפה ומגיבה למצב הפוליטי והתרבותי של תקופתנו. פרנק יוצרת מטפורות ומצבים משעשעים, המציפים את מורכבות קיומית. בעבודה שלה יש אנרגיה, כריזמה והומור". תערוכת הפרס תערך בנובמבר 2020 במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית.
יעל פרנק (נולדה 1982) בוגרת התואר השני של בצלאל ובוגרת התואר הראשון מ-Cooper Union בניו יורק. היא זוכת פרס קיפר של קרן וולף לשנת 2017, ומשתתפת השנה בתוכנית הרזידנסי של ארטפורט. בשנים האחרונות עבודותיה זכו לתמיכת מענקים מארטיס, קרן אוסטרובסקי, קרן רבינוביץ ומפעל הפיס. הציגה תערוכות קבוצתיות בארץ ובחול, בין השאר במוזיאון תל אביב לאמנות, FuturDome מילאנו, Brno House of Art בצ׳כיה, המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית, מוזיאון פתח תקוה, הגלריה הלאומית Zacheta בוורשה, ועוד, ותערוכות יחיד בסדנאות האמנים בתל אביב, בגלריה חזי כהן, ובגלריה Labyrinth בלובלין.
מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית שמח להכריז על האמנית הילה עמרם כזוכה בפרס קשת לאמנות עכשווית מיסודה של משפחת בר-גיל אבידן לשנת 2019.
חברי הוועדה המקצועית שבחרה את המועמדים הסופיים לפרס: ד"ר איה לוריא – יו"ר, מנהלת ואוצרת ראשית של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית; האמנית פרופ' דגנית ברסט; יובל ביטון, אוצר ראשי של מוזיאון אשדוד לאמנות; האמנית פרופ' שרון פוליאקין; האוצר ד"ר רועי ברנד; קרן בר-גיל, יוזמת ותורמת הפרס; ורד גדיש, מפיקת הפרס.
את תערוכתה של זוכת הפרס הילה עמרם תאצור ד"ר מלגוז'טה לודוויז'יאק, מנהלת ואוצרת ראשית של המרכז לאמנות עכשווית ארמון אויאזדובסקי (Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art), ורשה. לודוויז'יאק היא היסטוריונית של אמנות, מבקרת אמנות ואוצרת, החתומה על עשרות תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות. בין השאר, כיהנה כסמנכ"לית ואוצרת בכירה במוזיאון שטוקי בלודז', כמנהלת אמנותית של הביאנלה בלודז' וכאוצרת ראשית של פסטיבלים ואירועי אמנות עכשווית בינלאומיים בפולין.
ד"ר לודוויז'יאק קיימה סבב של ביקורי סטודיו מעמיקים ונפגשה עם המועמדים, ולבסוף בחרה באמנית הילה עמרם ובפרויקט שהציעה. הפרויקט של עמרם משלב בין מחקר בתחום הננו-ביולוגיה הימית לבין עולם ההאקרים הפועל בתחום זה באופן פיראטי ברחבי הרשת. נושא זה יהיה גם במרכז התערוכה שתציג ב-2020 בארמון אויאזדובסקי בוורשה.
הילה עמרם (נולדה 1976) חיה ויוצרת בתל-אביב, בוגרת תואר ראשון בבצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים, ובוגרת תוכנית לימודי ההמשך של המדרשה לאמנות, בית ברל. היא הציגה תערוכות יחיד בסדנאות האמנים, תל-אביב; בגלריה דנה, קיבוץ יד מרדכי; ובמוזיאון רמת גן. כמו כן, השתפה בתערוכות קבוצתיות במוזיאון פתח תקווה לאמנות; במוזיאון ישראל, ירושלים; במוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב; במוזיאון הזכוכית, ונציה; ובמוזיאון דארווין, מוסקבה. עמרם זכתה במלגות מטעם קרן אמריקה-ישראל; מפעל הפיס; וקרן רבינוביץ לאמנויות.
עם חברי הוועדה לשנת 2017 נמנו יוזמת ותורמת הפרס קרן בר־גיל, האוצר יונה פישר, האמן פרופ‘ יצחק ליבנה, האמנית זויה צ‘רקסקי והחוקרת ואוצרת האמנות ד"ר יעל גילעת. לאחר סבב ביקורי סטודיו ושיחות מעמיקות עם המועמדים, בחר גראצ‘וס בגיא גולדשטיין ובפרויקט שהציע. לשמחתנו, הקשר בין האמן והאוצר אף הוביל להזמנה להציג את התערוכה גם במוזיאון אוסטין, ב־ 2019 .
גיא גולדשטיין, יליד 1974 , חי ועובד בתל־אביב. הוא בוגר תואר שני מהאקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, ירושלים, ותואר ראשון מהמרכז האקדמי ויצו חיפה. גולדשטיין מוכר כאמן סאונד ומיצב, ששפתו הייחודית מתרגמת, באמצעים טכנולוגיים חדשניים, דימוי חזותי לסאונד ולהפך. האוצר לואיס גראצ‘וס הוא בעל ניסיון עשיר בשדה האמנות העכשווית והמודרנית בארצות־הברית. הוא אצר תערוכות לאמנים רבים, בהם קליפורד סטיל, סול לוויט, צ‘אק קלוז ופרנסיס בייקון, ובקרב האמנים העכשוויים מוניקה סוסנובסקה, ג‘ים הודג‘ס, ריאן גאנדר, ורבים אחרים. גראצ‘וס ניהל את הגלריה לאמנות אלברייט־נוקס בבפאלו, ניו־יורק, ואת מוזיאון סייט סנטה פה בניו־מקסיקו. בתפקידו הנוכחי כמנהל הקונטמפוררי אוסטין הוביל פיתוח והרחבה משמעותיים של המוזיאון.
לעמוד התערוכה של גיא גולדשטיין >